Мусаката на овчаря
Страница 1 от 1
Мусаката на овчаря
2-3 тиквички
300 г овче месо от ребрата
300 г овче месо от бута
сол на вкус
2 патладжана
5-6 картофа
1/4 ч. ч. олио
3 с. л. брашно
1 глава кромид
1 резен от глава целина и няколко листа
3 домата
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
трохите от 1 филия сух бял хляб
млян черен пипер на вкус
20 г масло
1 щипка захар
За заливката:
1 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
2 яйца
100 г краве сирене
Начин на приготвяне:
1. За рецептата "Мусаката на овчаря" почистеното месо се нарязва на едри парчета, посолява се и се оставя да престои на хладно един час.
2. През това време се обелват патладжаните, тиквичките и картофите. Патладжаните се посоляват и се слагат в наклонен съд да се отцеди горчивият сок, овалват се в част от брашното и се запържват в олио.
3. Тиквичките и картофите също се запържват, като тиквичките преди пържене се потапят в останалото брашно.
4. Месото за рецептата "Мусаката на овчаря" се смила на кайма, запържва се заедно с нарязаните на ситно кромид, целина и домати (капачетата на доматите се запазват цели).
5. Оставя се да се задушава 20 минути на тих огън и се смесва със ситно нарязаните магданоз и чесън, натрошения хляб, черния пипер и солта на вкус.
6. В намазана с олио тава се нареждат патладжаните. Върху тях се разстила половината от месно-зеленчуковата смес.
7. Нареждат се тиквичките и се покриват с останалата половина от сместа. Слагат се картофите и се покриват с отрязаните капачета от доматите. Във всяко капаче се поръсва по малко сол и захар и се слага малко краве масло.
8. Ястието "Мусаката на овчаря" се пече 20 минути в силна фурна, след което се залива с паста, приготвена от размитото в студеното прясно мляко брашно, щипка сол, черен пипер, разбитите яйца и настърганото сирене.
Съвет към рецептата "Мусаката на овчаря"
Мусаката се поднася гореща с кисело мляко и прясна салата. Може да се приготви и без пържене на патладжаните, тиквичките и картофите.
След подреждането на суровите зеленчуци и месно-зеленчуковата смес, изпържена в половината от олиото, мусаката се залива с останалото олио и се пече в гореща фурна 40-50 минути, залива се с пастата и се допича.
Бележки:
Рецепта за Мусаката на овчаря - рецепта от националната ни кухня, която си заслужава да се приготви :-) Поднесете муската гореща с кисело мляко и зелена салата.
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите