Да съхраним българското
Посещението на форума е само за регистрирани.Моля,авторизирайте се

Join the forum, it's quick and easy

Да съхраним българското
Посещението на форума е само за регистрирани.Моля,авторизирайте се
Да съхраним българското
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Търсене
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 




BGtop
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове




Вход

Забравих си паролата!

Ноември 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Календар Календар


Мусаката на овчаря

Go down

Мусаката на овчаря Empty Мусаката на овчаря

Писане by bgfolklor Съб Сеп 26, 2015 8:51 am

Мусаката на овчаря Di10


Продукти за 4 порции:

2-3 тиквички
300 г овче месо от ребрата
300 г овче месо от бута
сол на вкус
2 патладжана
5-6 картофа
1/4 ч. ч. олио
3 с. л. брашно
1 глава кромид
1 резен от глава целина и няколко листа
3 домата
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
трохите от 1 филия сух бял хляб
млян черен пипер на вкус
20 г масло
1 щипка захар

За заливката:

1 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
2 яйца
100 г краве сирене

Начин на приготвяне:


1. За рецептата "Мусаката на овчаря" почистеното месо се нарязва на едри парчета, посолява се и се оставя да престои на хладно един час.
2. През това време се обелват патладжаните, тиквичките и картофите. Патладжаните се посоляват и се слагат в наклонен съд да се отцеди горчивият сок, овалват се в част от брашното и се запържват в олио.
3. Тиквичките и картофите също се запържват, като тиквичките преди пържене се потапят в останалото брашно.
4. Месото за рецептата "Мусаката на овчаря" се смила на кайма, запържва се заедно с нарязаните на ситно кромид, целина и домати (капачетата на доматите се запазват цели).
5. Оставя се да се задушава 20 минути на тих огън и се смесва със ситно нарязаните магданоз и чесън, натрошения хляб, черния пипер и солта на вкус.
6. В намазана с олио тава се нареждат патладжаните. Върху тях се разстила половината от месно-зеленчуковата смес.
7. Нареждат се тиквичките и се покриват с останалата половина от сместа. Слагат се картофите и се покриват с отрязаните капачета от доматите. Във всяко капаче се поръсва по малко сол и захар и се слага малко краве масло.
8. Ястието "Мусаката на овчаря" се пече 20 минути в силна фурна, след което се залива с паста, приготвена от размитото в студеното прясно мляко брашно, щипка сол, черен пипер, разбитите яйца и настърганото сирене.

Съвет към рецептата "Мусаката на овчаря"

Мусаката се поднася гореща с кисело мляко и прясна салата. Може да се приготви и без пържене на патладжаните, тиквичките и картофите.
След подреждането на суровите зеленчуци и месно-зеленчуковата смес, изпържена в половината от олиото, мусаката се залива с останалото олио и се пече в гореща фурна 40-50 минути, залива се с пастата и се допича.

Бележки:

Рецепта за Мусаката на овчаря - рецепта от националната ни кухня, която си заслужава да се приготви :-) Поднесете муската гореща с кисело мляко и зелена салата.
bgfolklor
bgfolklor
Admin

Брой мнения : 342
Join date : 14.07.2014
Age : 34
Местожителство : Горна Оряховица

https://bgfolklor.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите