Да съхраним българското
Посещението на форума е само за регистрирани.Моля,авторизирайте се

Join the forum, it's quick and easy

Да съхраним българското
Посещението на форума е само за регистрирани.Моля,авторизирайте се
Да съхраним българското
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Търсене

Display results as :

Rechercher Advanced Search

RSS feeds

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

BGtop
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

Вход

Забравих си паролата!

Ноември 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Календар Календар

Септември, месецът на гроздобера

Go down

Септември, месецът на гроздобера Empty Септември, месецът на гроздобера

Писане by bgfolklor Съб Сеп 20, 2014 4:58 pm

Според един апокриф (“Откровение Варухово”) лозата е посадена в рая от архангел Сатанаил, който по-късно станал Сатана. Затова и природа й е двойна – райска е, но и дяволска в същото време. Лозата символизира дървото на прегрешението и Бог я проклина заради намесата на Сатаната. След потопа водата отвлича от рая една лозова пръчка и Ной я посажда на земята. Заради светостта на Ной Бог променя отношението си към лозата, но тя запазва и злото в себе си, причинява го на всеки, който прекалява с пиенето на вино, подтиквайки го към зло.
Още от най-стара древност лозата и виното са символи на младост, плодородие и вечен живот. Благополучие и плодородие изразява гроздето върху антични монети. В Палестина притежаването на лози също е знак за благополучие. Шумерският знак за живот представлява лозов лист. Лозовото клонче е отличителен предмет на бога Дионис. Животът под лозницата в Стария завет е Божия благодат, лозата е знак за народа на Израел. При всяко жертвоприношение се е давало вино. По-късно лозата се явява като знак за плодородие, чийто плод е Христос. Използва се широко в украсата на църковните олтари. В християнското изкуство лозата е дърво на живота и познанието, а гроздето – на надеждата за щастливия отвъден свят. В Евангелието Христос е сравнен с лоза, а учениците му – с лозови пръчки: “Аз съм истинската лоза и Моят Отец е лозарят; Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той отрязва; и всяка, която дава плод, чисти я, за да дава повече плод. Вие сте вече чисти чрез словото, що съм ви проповядвал. Пребъдете в Мене и Аз във вас. Както пръчката сама от себе си не може да дава плод, ако не бъде на лозата, тъй и вие не можете, ако не бъдете в Мене. Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо. Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва; и събират пръчките, та ги хвърлят в огън и те изгарят. Ако пребъдете в Мене и словата Ми пребъдват във вас, то каквото и да пожелаете, искайте, и ще ви бъде. С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и така ще бъдете Мои ученици.” (Евангелие от Йоана, 15:1–Cool.
В пряк смисъл лозата е извор на живот и сладост, в преносен – на духовен плод и изобилие, плод на благочестието и светостта. Символ е на вечния природен кръговрат. Редът лоза – грозде – вино е вълшебно олицетворение на младост, плодородородие, благосъстояние.
Виното
Древните хора вярвали, че във виното живеят духове. Като пият от нея и духовете се раздвижват. Духовете всичко виждат, чуват и знаят. Сенки от отвъдното, те никога не лъжат. Оттам и прословутото “Ин вино веритас!”
Българинът уважава и почита виното наравно с хляба. Преди да отпие, той се кръстел и настройвал благочестиво сърцето си. Виното е кръвта на Бога. С него се причестяваме и издигаме до божеството.
bgfolklor
bgfolklor
Admin

Брой мнения : 342
Местожителство : Горна Оряховица

https://bgfolklor.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите